Projektet sker i huvudsak på skoltid då skolan är en bra arena att nå många individer. Förutom föreläsningar och träning på skoltid tränar ungdomarna vid två tillfällen per vecka på Balanze i Eskilstuna.
Projektet startar den 13 april och pågår fram till den 4 juni. Liknande projekt har gjorts i Danmark med mycket goda resultat.
Under projektets gång kommer projektgruppen och deltagarna ha regelbunden kontakt. Samtliga träffas tre gånger i veckan för föreläsning eller gemensam träning. Deltagarna har fått information om projektet vid flera tillfällen och är medvetna om vad det innebär. Vid det första gemensamma träningstillfället kommer deltagarna att få komplett kursmaterial. Information om projektet och vad som kommer att ske vid varje träff kommer att finnas på internet, både på projektets egna hemsida och på nätverkssajten Facebook. Projektgruppen finns även anträffbar via mobil och mail för att svara på frågor och stötta vid eventuella svårigheter.
Bakgrund
Levnadsvanorna formar sig ofta i tonåren och är av stor betydelse för en individs hälsa genom livet (Socialstyrelsen 2009). Många människor lever ett mycket stillasittande liv (Källa: Folkhälsoinstitutet). Följderna av inaktivitet är missgynnande både för individen och samhället. En hälsosam aktiv livsstil har goda effekter på hälsan och reducerar risken för att någon gång i livet drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, övervikt, diabetes typ 2, psykisk ohälsa, sjukdomar i rörelseorganen och vissa typer av cancer (Källa: Folkhälsoinstitutet & Socialstyrelsen 2009). Vid fysisk aktivitet förbättras en människas balans och muskelstyrka, vilket innebär att benskörhet motverkas och som i sin tur bland annat leder till färre fallolyckor och benbrott. En aktiv livsstil förbättrar även en students prestationer i skolan (Folkhälsoinstitutet).
Två av tre individer mellan 16 och 24 år motionerar regelbundet (Socialstyrelsen 2009). Antalet killar som aldrig motionerar är större än antalet tjejer som inte motionerar Det är dock vanligare att killar deltar i organiserad träning i större utsträckning än tjejer. Med stigande ålder minskar den organiserade träningen och vanligare blir att individen tränar på egen hand eller mindre regelbundet.
Det är inte endast fysisk aktivitet som skapar förutsättningar för en god hälsa, utan även bra matvanor. Bra matvanor innebär en näringsrik kost i lagom mängd. Siffror från 2006 visar att en människa i snitt äter 15 kilo godis och dricker 90 liter läsk varje år. Svenska folket äter dessutom för lite frukt, grönsaker och fisk i jämförelse med Livsmedelverkets rekommendationer. Övervikt och fetma har blivit vanligare bland ungdomar. 13 procent av alla tjejer mellan 16 och 24 år, samt 20 procent av killarna i samma åldersgrupp har en övervikt eller är drabbade av fetma. I Sverige har det genomsnittliga energiintaget totalt sett ökat med fyra procent mellan åren 1980 och 2006, vilket med stor sannolikhet har bidragit till övervikten tillsammans med inaktivitet.
Det finns ett samband mellan de ungdomar som äter frukost regelbundet och goda matvanor. De flesta tonåringarna äter lunch varje dag, men det är dock vanligt förekommande att tonåringar hoppar över lunchen flera gånger i veckan. Detta matbeteende är vanligare bland tjejer än bland killar.
Definition av hälsa
När vi talar om hälsa i detta projekt menar vi ett tillstånd som inte endast innebär frånvaro av sjukdom, utan även individens upplevelse av välbefinnande.
Syftet med projektet är att förbättra gymnasieungdomars hälsa genomen ökad kunskap och förståelse inom områden som träning, kost och livsstil. Även att ge individen tillräckligt med kunskap, kraft och motivation för att på egen hand kunna bibehålla en balanserad livsstil även efter projektets avslut.
Testgruppen är en gymnasieklass på S:t Eskils gymnasium i Eskilstuna.
De förväntade resultaten är både fysiska förändringar och en förbättrad upplevd hälsa, samt en ökad kunskap om sambandet mellan träning, kost och livsstil.
Källförteckning
Socialstyrelsen (2009). Folkhälsorapport 2009.
Folkhälsoinstitutet, HYPERLINK "http://www.fhi.se/"www.fhi.se 31/3-2010 kl: 13,25.
[Sleeker_special_clear]